A majoranna kis termetű, az ajakosok családjába tartozó, 30-38 centiméteres, évelő növény. Közismert, termesztett kultúrnövény, gyógyászati szempontból a száráról lemorzsolt virágai és levelei értékesek.

Fő hatóanyaga az illóolaj (3-5%), mely a következőkből áll: citral, eugenol, terpineol, linalool, valamint cserzőanyag és C-vitamin.

Gyógytulajdonságai: főleg étvágygerjesztő, szélgörcsoldó, gyulladáscsökkentő és -gátló, fertőzések ellen hasznos, vízhajtó, nyugtató, emésztést elősegítő, rendezi a székletet, nőgyógyászati bántalmakra kitűnő.

Bár általában fűszernövénynek tekintik, ez csak annyira igaz, mint sok más, fűszeres illatú gyógynövényünk esetében. A majoranna kertjeinkhez szelídített növény, melynek vadon élő rokona a szurokfű, de amíg a majoranna szelíden pikáns ízű, addig a szurokfű kesernyésebb, „vadabb”. Az ókori görögök azt tartották, hogy a majorannát a szerelem istennője, Aphrodité teremtette, az ő érintésére vált illatossá. Úgy gondolták, hogy ha a fiatal lányok majorannát tesznek az ágyukba, éjszaka Aphrodité meglátogatja őket, és elárulja nekik, hogy ki lesz a jövendőbelijük. A „hegyek örömének” is nevezték, a rómaiak pedig az öröm növényének hívták. Mindkét nép koszorút is font belőle, ezt tették az ifjú pár fejére, ekképpen áldva meg a frigyet, és így kívántak boldogságot nekik. Európa néhány részén még ma is él a szokás, hogy aki hosszú és boldog házasságot szeretne, friss majorannahajtásokat tesz a kelengyés ládikájába. Virágénekeinkben is ott szerepel a „bimbós majoranna”. A majorannakoszorúk egyaránt ott díszelegtek az esküvőkön és a temetéseken is. Az érzelmeket felmelegítő növénynek tartották. Számos nép úgy tartotta, hogy a majoranna meghosszabbítja az életet. A sírokra ültetett növény hitük szerint kényelmet és nyugalmat biztosított az elhunytnak. I. Erzsébet korában is rendszeresen használták: vagy fogfehérítőként a borba keverték, vagy teaként fogyasztották. Amikor még nem volt divat a fürdés, a nők a testszagukat a ruhájukra tűzött majorannacsokrokkal palástolták.

A majoranna a legkitűnőbb köhögéscsillapító, olyannyira, hogy még szamárköhögésnél is hatásos. A nőknél a fájdalmas menstruációs görcsöket csillapítja, egyben oldja a menstruáció előtti feszültséget is; ekkor azonban már 10 nappal a menstruáció előtt el kell kezdeni inni citromfűvel kombinálva, naponta kétszer. Fokozza a vastagbél működését, így könnyebbé válik az ürítés. Használják még magas vérnyomás kezelésére és a szívműködés szabályozására is. A majoranna olaja tágítja az ereket, így csökken a szív terhelése.Melegséggel tölti el az egész testet. Enyhíti az ízületi gyulladásokat, és az ezzel járó fájdalmat, jól alkalmazható izomfeszültségnél és görcsöknél. Élénkíti a vérkeringést, ezért sportsérüléseknél (ficam, rándulás) használhatjuk bedörzsölőként – ez segít megszabadulni az izmokban felgyülemlett salakanyagoktól. Ruganyosabbá teszi a test mozgását.

Légzőszervi megbetegedésekre is kitűnően alkalmazható: segít asztmánál, torokgyulladásnál, meghűlésnél, melléküreg-gyulladásoknál. Oldja a migrént, a feszültségből eredő fejfájásokat, megszünteti az álmatlanságot, a kimerültség tüneteit. Meggyorsítja a sebek, horzsolások gyógyulását, lazítja a feszült arcizmokat. Csillapítja az érzelmeket, enyhíti az érzelmi kilengéseket, ezért nagyon hatásos szorongások, feszültségek, stressz csillapításakor. Elmélyíti az akaraterőt. Lehetővé teszi a normális szexualitás megélését, biztosítja a nemi szervek helyes fizikai működését. A majorannaolaj elálmosíthat, így gépkocsivezetésnél és munka közben ne használjuk! Várandós anyáknak tilos használniuk, mert vetélést okozhat!!! Folyamatos használata megszünteti a nemi vágyat!

Pogány Frida

Megjelent a Manifesztum 28. számában

A szerző

Napfényes Élet Alapítvány

Napfényes Élet Alapítvány

Alapítványunk non-profit alapon, közhasznú tevékenységet folytat. Célunk az emberek testi lelki- szellemi harmóniájának elősegítése. Ennek érdekében előadásokat, táborokat és tanfolyamokat szervezünk (pl.: Természetes életmód alapjai, Szellemtudomány alapjai és haladó tanfolyam). Váradi Tibor (vallásbölcsész, természetgyógyász) előadásait minden héten több száz ember látogatja, ezekről felvételeket készítünk, és közreadjuk azokat audio kazettákon, DVD-n és CD-n.

A kiadó előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a honlap egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videóanyag stb.) bármilyen formában történő reprodukálása, terjesztése és értékesítése. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.
Bővebben a szerzői jogokról >>

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó cikkek