
A gabonák az egészség és az életerő forrásai, az emberiség egyik legősibb alaptáplálékai. Régen a magyar ember étrendjének gerincét képezték, szinte minden nap a terített asztalra kerültek.
Könyvünk célja, hogy ismét közkedveltté tegyük a gabonafélékből készült ételeket. Aki szeretné megőrizni az egészségét, szeretne betegség és fájdalom nélkül élni, annak javasolt a jelenlegi étrendjébe olyan értékes táplálékokat beiktatnia, amelyek között kiemelt szerepet kapnak a hántolatlan gabonafélékből készült fogások.
A gabonák: a rizs, az árpa, a köles, a rozs, a zab, a kukorica, a búza és a hajdina; amelyek a világ különböző tájain terjedtek el. A köles délről származik, a rizs és a hajdina keletről, a zab északról, a kukorica pedig nyugatról. A búza, az árpa és a rozs jellegzetesen európai gabona.
Kiadványunkban levesek, főételek, feltétek, édességek és pástétomok leírásával nyújtunk segítséget ahhoz, hogy a mindennapokban változatosan és ízletesen tálaljuk a Nap ajándékait.
Az egészséges táplálkozás alapelveit szem előtt tartva 84 tisztán növényi alapanyag felhasználásával készült ízletes étel receptjét adjuk közre, amelyben a főszerep a gabonáké…
Váradi Tibor
Tartalomjegyzék
A gabonák, a Nap ajándékai A gabonák különleges helyzete A rizs Az árpa A köles A rozs A zab A kukorica A búza A hajdina Hasznos tanácsok az ételkészítéshez A gabonák vitamin- és ásványianyag-tartalma Az egyes gabonafajták jellemzői Áttérés a természetes táplálékokra Rizs Minestrone al pesto
Kelbimbós árpaleves
Tárkonyos, parajos kölesleves |
Rozs
Hajdinaleves gombóccal Brokkolikrémleves
Magyaros algaleves |