A stressz sok ember életében félelmetes mumusként jelenik meg. Sorscsapás, mely ellen nem tud védekezni. Az alábbiakban felsorolt egyszerű gyakorlatok, módszerek segítségével bárki csökkentheti élete feszültségeit, akár egy perc alatt is. Mindenki válogasson kedvére a saját stresszeinek, stressztüneteinek megfelelően!

1. Végy néhány jó mély lélegzetet! Akár sóhajthatsz is. Igyekezz minél jobban a légzésedre figyelni! A kapkodó légzés erősíti a stressztüneteket. A mély légzés oldja a feszültséget, a nyugodt állapotot idézi, és segíti előállítani.

2. Igyál egy pohár vizet! 
A víz az egyik legjobb stresszoldó. A nyugtalanság több víz párologtatására készteti a szervezetet. Ennek látványos formája az izzadás. A vízhiány egyensúlytalanságot okoz a szervezetben, és ez kihat a lélekre is.

stressz

3. Érintsd meg a homlokdudoraid! Tedd össze a hüvelyk- és gyűrűsujjad, és zárd egymáshoz a mutató- és középső ujjad! Ez utóbbiakkal érintsd meg a homlokdudoraidat, és vegyél mély lélegzeteket! A két pont aktiválása oldja a tudatos asszociatív terület blokkjait, mely közvetlenül a homlok mögött lévő agyterület. Ez felelős az új helyzetekben (melyik nem új?) kitalálni a leghelyesebb válaszreakciót az összesített információk (ingerek, múltbéli tapasztalatok, jelenlegi állapot stb.) alapján. A leghelyesebb válasz pedig egyetlen esetben sem a stresszellés. A stressz korlátozza ezt a folyamatot, a régi szokásokat, viselkedési mintákat hozza felszínre.


4. Homlok-tarkó tartás.
 Egyik kezed tedd a homlokodra, a másikat a tarkó fölé, és vegyél néhány mély lélegzetet! Az előbbihez hasonló hatású. A többlet az, hogy a múltban rögzült rossz reakciókról oldja az érzelmi feszültséget, így könnyebben elengedjük azokat.

stressz

5. Csökkentsd az adrenalin szinted! Egyik kezed tedd a fejtetődre, a másikkal pedig masszírozd a köldök két oldalán a köldöktől 2-2 cm-re lévő pontokat! Közben lélegezz mélyeket (5-10-szer)! Ez a gyakorlat segíti a test izgalmi állapotát serkentő adrenalin vérből való minél gyorsabb kiürülését. Amit a szervezet normál körülmények között egy hét alatt végezne el, azt ezen gyakorlat hatására egy órán belül véghezviszi. ( Egy „kiadós” idegeskedés következtében szervezetünk adrenalin szintje egy hét után áll vissza a normál értékre.)

 
stressz

6. Földelj! Egyik kezed mutató és középső ujját érintsd az alsó ajkad alatti területre, a másik kezed pedig a szeméremcsont felső részére! Lassan lélegezz, ügyelj a hosszabb kilégzésre! Ez a gyakorlat az ún. központi vagy befogadó meridiánt serkenti. A helyes energiaáramlás segít két lábbal a földön állni. ( Akit zavar a szeméremcsont érintése, az választhatja a központi meridián bármely köldök alatti pontját. A meridián a test középvonalában fut.) A gyakorlat fél perctől két percig tarthat.

 

7. Szedd össze magad! Az irányító vagy kormányzó meridián felelős az összeszedettségért. Tedd egyik kezed két ujját a farkcsontodra, a másik kezed két ujját pedig a felső ajak fölé! A légzés hasonló, mint az előző gyakorlatnál. Ha gyors segítségre van szükséged, fél percig tartsd a pontokat, ha huzamosabb ideje nem találod a helyed, nem érzed jól magad, akkor minimum két percig végezd a gyakorlatot.

stressz

stressz

8. Teremts egyensúlyt magadban! A stressz szétzilálja a két oldalunk egységét és egyensúlyát. Tedd egyik kezed két ujját a füled mögötti bemélyedésbe, a másikat pedig a köldöködre! Tartsd a pontokat, míg lüktetést nem érzel, de maximum 3 percig, majd ismételd meg ezt a másik oldalon is! Ez a gyakorlat elősegíti a koncentrációs képesség javulását is.

 

 

 

 

 

 

 

9. Nyerd vissza a gondolkodó képességed! Sokan megtapasztaltuk, hogy stressz esetén a gondolkodás nehezünkre esik. Ez a gyakorlat összekapcsolja az agyféltekéket, illetve a kezeket és a szemeket. Az egyik kéz két ujját tedd a köldöködre, a másik kezed hüvelykujjával, illetve mutató- és középső ujjával masszírozd a kulcscsont alatti bemélyedéseket!

stressz

10. Ásíts! Az állkapocsízület gyakran „tárolja” a feszültségeinket. Az ásítás oldja a feszültséget a rágóizmokból. Másrészt több oxigén felvételét teszi lehetővé. Ne nyomjuk el ásításunkat!

11. Alkalmazd a hasi légzést! Ez a gyakorlat akkor hatékony igazán, ha biztosan tudjuk alkalmazni, tehát érdemes gyakorolni. Lehet állva, ülve vagy fekve végezni. A vállaidat ereszd le, és tedd a két kezed a hasadra. Mélyen lélegezz be, és közben gondolj arra, hogy egy lufit fújsz fel a hasadba! A két kezed távolodásával ellenőrizhető a légzés. A hasi légzés több oxigént juttat a szervezetbe. Az oxigénben gazdag vér nagyobb agyi kapacitást tesz lehetővé. A csecsemők ösztönösen ezt a légzéstípust használják.

12. Nyugtasd meg a hasi központot!
 Lassú hasi légzés mellett körözz a két kezeddel a köldök körül közepes nyomás mellett az óramutató járásának megfelelően. (Ez a gyakorlat hasi légzés nélkül is működik.)

13. Melegítsd fel a hasi idegközpontot!
 Képzeld el, hogy egy arany fénysugár finoman melegíti a hasi központot! Ha otthon vagyunk fizikálisan is tehetünk meleget a hasunkra. A meleg oldja a stresszt az ideggócból.

14. A köldökcsakra tisztítása:
 képzeld el, hogy sárga színű fény áramlik belégzésre a köldökcsakrádba (köldök és a szegycsont alja között félúton helyezkedik el). Míg bent tartod a levegőt, gondolj arra, hogy a fény kitisztítja a csakrád! Majd kilégzésre képzeld el, hogy koszos sárga színű fény távozik belőled átellenben a hátadon! Tarts légzésszünetet, míg a negatív energia eltávozik. A gyakorlatot legalább 4-5-ször érdemes ismételni.

15. A köldökcsakra kiegyensúlyozása.
 Rajzolj fektetett 8-as jeleket a köldökcsakra magasságában a levegőbe a tested előtt néhány cm-re! (A fektetett 8-as jel középső részén vidd felfelé a kezed, és oldalt lefelé.) E jel harmonizálja a csakrát, felszabadítja a stressz által lekötött erőket, energiákat.

16. Mosd ki magadból a feszültséget!
 Lassan lélegezz be (6-8 mp), és gyűjtsd össze a feszültséget egy pontban magadban! Lassan lélegezz ki (6-8 mp), és fújd ki a feszültséget magadból! Ismételd addig, míg úgy érzed minden feszültséget kifújtál magadból, amit lehetett. Ekkor vegyél még néhány mély lélegzetet, és képzeld el, hogy egy kristálytiszta folyadék átmos. A gyakorlat hatékonyságát növeli, ha homlok-tarkó tartásban végezzük.

17. Csi kung.
 Ez egy ősi kínai légzéstechnika. Állj kis terpeszbe! Fújd ki a levegőt miközben egyenesen előre nézel! Lassan lélegezz be lábujjhegyre állás közben! A karjaid emeld magas tartásba, nyújtózkodj ameddig bírsz! Közben képzeld el, hogy egy ezüstszál fut végig a gerinceden fölfelé! A teljesen kinyújtózott állapotban kezd el lassan kifújni a levegőt, és a karod engedd le a törzs mellé, ereszkedj vissza talpra! A kilégzés végén hajlítsd hátra a tenyered, és érintsd meg a csuklód! Ez utóbbi két gyakorlat kifejezetten érzelmi stressz elmulasztására javasolt.

18. Képzeld magad máshová!
 Hunyd be a szemed, és végy néhány mély lélegzetet! Közben gondolj arra, hogy egyre mész lefelé a hegyről a völgybe! Amikor leértél az aljára, találsz egy ajtót, mellette egy asztalkán festéket és ecsetet. Egy tetszőleges színnel írd fel, hová szeretnél most menni! Majd lépj be az ajtón, és érkezz meg a kívánt helyre. Nézz körül, minden érzékszerveddel érzékeld, milyen ott. Amikor úgy érzed, magadba szívtad ezen hely nyugalmát, szépségét stb., akkor lépj vissza az ajtón, töröld le a feliratot, tudatosítsd magadban, hogy bármikor visszatérhetsz, hogy elutazz valamely kellemes helyre, gyere fel a hegyre, és egy mély belégzés után kilégzésre nyisd ki a szemed! Ezt a gyakorlatot legjobb ülve végezni, egyenes háttal. Amennyire lehet praktikus előtte kizárni a külső, esetleg zavaró ingereket (TV, rádió, szoros ruha stb.).

19. Engedd le a vállad!
 Stressz esetén gyakran húzzuk fel a vállunk, mintha a világ gondjait kéne cipelnünk. A vállfeszülés gyakran jár együtt a nyakizmok bemerevedésével. Feszültség esetén végezz három vállkörzést előre, majd hátra. Húzd fel a vállad háromszor! Nyomd előre a mellkas felé háromszor, majd feszítsd hátra háromszor! Végül csavargasd előre-hátra!

20. Húzd ki magad!
 A rossz tartás gátolja a normális vérkeringést, befeszítve az izmok hamarabb elfáradnak. A nap folyamán, mint cselekedetkontrollt alkalmazhatjuk ezt a gyakorlatot, rendszeresen figyelve a testtartásunkat. Állj lazán! Lassan engedd le a fejed és a vállad, görbítsd be a hátad, majd fokozatosan egyenesítsd ki magad, mintha a gerinceden egy fénycsillag szaladna felfelé. Amikor a fejtetődhöz ért a csillag, húz tovább téged ezen a ponton felfelé. Ismételd meg háromszor! 

21. Váltott orrlyukú légzés.
 Fogd be a bal orrlyukad, és lélegezz be a jobbon! Fújd ki a levegőt a balon, majd szívd be ugyanitt, és fújd ki a jobb orrlyukon! Ez egy kör, ismételd meg háromszor!

A stresszoldó gyakorlatokról általánosságban elmondható, hogy a rendszeres gyakorlás és alkalmazás növeli hatékonyságukat. Egy idő után a gyakorlatok rutinná válnak. Az érzékenységünk növekszik, hogy hol érhet minket stressz, és ösztönösen készülünk. Így nagyban megnöveljük az esélyét, hogy a stresszhelyzet már ne is hasson ránk.
Jó oldódást kívánok mindenkinek!

[megjelent-manifesztum szam=24]
 

A szerző

Napfényes Élet Alapítvány

Napfényes Élet Alapítvány

Alapítványunk non-profit alapon, közhasznú tevékenységet folytat. Célunk az emberek testi lelki- szellemi harmóniájának elősegítése. Ennek érdekében előadásokat, táborokat és tanfolyamokat szervezünk (pl.: Természetes életmód alapjai, Szellemtudomány alapjai és haladó tanfolyam). Váradi Tibor (vallásbölcsész, természetgyógyász) előadásait minden héten több száz ember látogatja, ezekről felvételeket készítünk, és közreadjuk azokat audio kazettákon, DVD-n és CD-n.

A kiadó előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a honlap egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videóanyag stb.) bármilyen formában történő reprodukálása, terjesztése és értékesítése. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.
Bővebben a szerzői jogokról >>

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó cikkek