Stressz

A stressz sok ember életében félelmetes mumusként jelenik meg. Sorscsapás, mely ellen nem tud védekezni. Az alábbiakban felsorolt egyszerű gyakorlatok, módszerek segítségével bárki csökkentheti élete feszültségeit, akár egy perc alatt is. Mindenki válogasson kedvére a saját stresszeinek, stressztüneteinek megfelelően!

1. Végy néhány jó mély lélegzetet! Akár sóhajthatsz is. Igyekezz minél jobban a légzésedre figyelni! A kapkodó légzés erősíti a stressztüneteket. A mély légzés oldja a feszültséget, a nyugodt állapotot idézi, és segíti előállítani.

2. Igyál egy pohár vizet! 
A víz az egyik legjobb stresszoldó. A nyugtalanság több víz párologtatására készteti a szervezetet. Ennek látványos formája az izzadás. A vízhiány egyensúlytalanságot okoz a szervezetben, és ez kihat a lélekre is.

stressz

3. Érintsd meg a homlokdudoraid! Tedd össze a hüvelyk- és gyűrűsujjad, és zárd egymáshoz a mutató- és középső ujjad! Ez utóbbiakkal érintsd meg a homlokdudoraidat, és vegyél mély lélegzeteket! A két pont aktiválása oldja a tudatos asszociatív terület blokkjait, mely közvetlenül a homlok mögött lévő agyterület. Ez felelős az új helyzetekben (melyik nem új?) kitalálni a leghelyesebb válaszreakciót az összesített információk (ingerek, múltbéli tapasztalatok, jelenlegi állapot stb.) alapján. A leghelyesebb válasz pedig egyetlen esetben sem a stresszellés. A stressz korlátozza ezt a folyamatot, a régi szokásokat, viselkedési mintákat hozza felszínre.


4. Homlok-tarkó tartás.
 Egyik kezed tedd a homlokodra, a másikat a tarkó fölé, és vegyél néhány mély lélegzetet! Az előbbihez hasonló hatású. A többlet az, hogy a múltban rögzült rossz reakciókról oldja az érzelmi feszültséget, így könnyebben elengedjük azokat.

stressz

5. Csökkentsd az adrenalin szinted! Egyik kezed tedd a fejtetődre, a másikkal pedig masszírozd a köldök két oldalán a köldöktől 2-2 cm-re lévő pontokat! Közben lélegezz mélyeket (5-10-szer)! Ez a gyakorlat segíti a test izgalmi állapotát serkentő adrenalin vérből való minél gyorsabb kiürülését. Amit a szervezet normál körülmények között egy hét alatt végezne el, azt ezen gyakorlat hatására egy órán belül véghezviszi. ( Egy „kiadós” idegeskedés következtében szervezetünk adrenalin szintje egy hét után áll vissza a normál értékre.)

 
stressz

6. Földelj! Egyik kezed mutató és középső ujját érintsd az alsó ajkad alatti területre, a másik kezed pedig a szeméremcsont felső részére! Lassan lélegezz, ügyelj a hosszabb kilégzésre! Ez a gyakorlat az ún. központi vagy befogadó meridiánt serkenti. A helyes energiaáramlás segít két lábbal a földön állni. ( Akit zavar a szeméremcsont érintése, az választhatja a központi meridián bármely köldök alatti pontját. A meridián a test középvonalában fut.) A gyakorlat fél perctől két percig tarthat.

 

7. Szedd össze magad! Az irányító vagy kormányzó meridián felelős az összeszedettségért. Tedd egyik kezed két ujját a farkcsontodra, a másik kezed két ujját pedig a felső ajak fölé! A légzés hasonló, mint az előző gyakorlatnál. Ha gyors segítségre van szükséged, fél percig tartsd a pontokat, ha huzamosabb ideje nem találod a helyed, nem érzed jól magad, akkor minimum két percig végezd a gyakorlatot.

stressz

stressz

8. Teremts egyensúlyt magadban! A stressz szétzilálja a két oldalunk egységét és egyensúlyát. Tedd egyik kezed két ujját a füled mögötti bemélyedésbe, a másikat pedig a köldöködre! Tartsd a pontokat, míg lüktetést nem érzel, de maximum 3 percig, majd ismételd meg ezt a másik oldalon is! Ez a gyakorlat elősegíti a koncentrációs képesség javulását is.

 

 

 

 

 

 

 

9. Nyerd vissza a gondolkodó képességed! Sokan megtapasztaltuk, hogy stressz esetén a gondolkodás nehezünkre esik. Ez a gyakorlat összekapcsolja az agyféltekéket, illetve a kezeket és a szemeket. Az egyik kéz két ujját tedd a köldöködre, a másik kezed hüvelykujjával, illetve mutató- és középső ujjával masszírozd a kulcscsont alatti bemélyedéseket!

stressz

10. Ásíts! Az állkapocsízület gyakran „tárolja” a feszültségeinket. Az ásítás oldja a feszültséget a rágóizmokból. Másrészt több oxigén felvételét teszi lehetővé. Ne nyomjuk el ásításunkat!

11. Alkalmazd a hasi légzést! Ez a gyakorlat akkor hatékony igazán, ha biztosan tudjuk alkalmazni, tehát érdemes gyakorolni. Lehet állva, ülve vagy fekve végezni. A vállaidat ereszd le, és tedd a két kezed a hasadra. Mélyen lélegezz be, és közben gondolj arra, hogy egy lufit fújsz fel a hasadba! A két kezed távolodásával ellenőrizhető a légzés. A hasi légzés több oxigént juttat a szervezetbe. Az oxigénben gazdag vér nagyobb agyi kapacitást tesz lehetővé. A csecsemők ösztönösen ezt a légzéstípust használják.

12. Nyugtasd meg a hasi központot!
 Lassú hasi légzés mellett körözz a két kezeddel a köldök körül közepes nyomás mellett az óramutató járásának megfelelően. (Ez a gyakorlat hasi légzés nélkül is működik.)

13. Melegítsd fel a hasi idegközpontot!
 Képzeld el, hogy egy arany fénysugár finoman melegíti a hasi központot! Ha otthon vagyunk fizikálisan is tehetünk meleget a hasunkra. A meleg oldja a stresszt az ideggócból.

14. A köldökcsakra tisztítása:
 képzeld el, hogy sárga színű fény áramlik belégzésre a köldökcsakrádba (köldök és a szegycsont alja között félúton helyezkedik el). Míg bent tartod a levegőt, gondolj arra, hogy a fény kitisztítja a csakrád! Majd kilégzésre képzeld el, hogy koszos sárga színű fény távozik belőled átellenben a hátadon! Tarts légzésszünetet, míg a negatív energia eltávozik. A gyakorlatot legalább 4-5-ször érdemes ismételni.

15. A köldökcsakra kiegyensúlyozása.
 Rajzolj fektetett 8-as jeleket a köldökcsakra magasságában a levegőbe a tested előtt néhány cm-re! (A fektetett 8-as jel középső részén vidd felfelé a kezed, és oldalt lefelé.) E jel harmonizálja a csakrát, felszabadítja a stressz által lekötött erőket, energiákat.

16. Mosd ki magadból a feszültséget!
 Lassan lélegezz be (6-8 mp), és gyűjtsd össze a feszültséget egy pontban magadban! Lassan lélegezz ki (6-8 mp), és fújd ki a feszültséget magadból! Ismételd addig, míg úgy érzed minden feszültséget kifújtál magadból, amit lehetett. Ekkor vegyél még néhány mély lélegzetet, és képzeld el, hogy egy kristálytiszta folyadék átmos. A gyakorlat hatékonyságát növeli, ha homlok-tarkó tartásban végezzük.

17. Csi kung.
 Ez egy ősi kínai légzéstechnika. Állj kis terpeszbe! Fújd ki a levegőt miközben egyenesen előre nézel! Lassan lélegezz be lábujjhegyre állás közben! A karjaid emeld magas tartásba, nyújtózkodj ameddig bírsz! Közben képzeld el, hogy egy ezüstszál fut végig a gerinceden fölfelé! A teljesen kinyújtózott állapotban kezd el lassan kifújni a levegőt, és a karod engedd le a törzs mellé, ereszkedj vissza talpra! A kilégzés végén hajlítsd hátra a tenyered, és érintsd meg a csuklód! Ez utóbbi két gyakorlat kifejezetten érzelmi stressz elmulasztására javasolt.

18. Képzeld magad máshová!
 Hunyd be a szemed, és végy néhány mély lélegzetet! Közben gondolj arra, hogy egyre mész lefelé a hegyről a völgybe! Amikor leértél az aljára, találsz egy ajtót, mellette egy asztalkán festéket és ecsetet. Egy tetszőleges színnel írd fel, hová szeretnél most menni! Majd lépj be az ajtón, és érkezz meg a kívánt helyre. Nézz körül, minden érzékszerveddel érzékeld, milyen ott. Amikor úgy érzed, magadba szívtad ezen hely nyugalmát, szépségét stb., akkor lépj vissza az ajtón, töröld le a feliratot, tudatosítsd magadban, hogy bármikor visszatérhetsz, hogy elutazz valamely kellemes helyre, gyere fel a hegyre, és egy mély belégzés után kilégzésre nyisd ki a szemed! Ezt a gyakorlatot legjobb ülve végezni, egyenes háttal. Amennyire lehet praktikus előtte kizárni a külső, esetleg zavaró ingereket (TV, rádió, szoros ruha stb.).

19. Engedd le a vállad!
 Stressz esetén gyakran húzzuk fel a vállunk, mintha a világ gondjait kéne cipelnünk. A vállfeszülés gyakran jár együtt a nyakizmok bemerevedésével. Feszültség esetén végezz három vállkörzést előre, majd hátra. Húzd fel a vállad háromszor! Nyomd előre a mellkas felé háromszor, majd feszítsd hátra háromszor! Végül csavargasd előre-hátra!

20. Húzd ki magad!
 A rossz tartás gátolja a normális vérkeringést, befeszítve az izmok hamarabb elfáradnak. A nap folyamán, mint cselekedetkontrollt alkalmazhatjuk ezt a gyakorlatot, rendszeresen figyelve a testtartásunkat. Állj lazán! Lassan engedd le a fejed és a vállad, görbítsd be a hátad, majd fokozatosan egyenesítsd ki magad, mintha a gerinceden egy fénycsillag szaladna felfelé. Amikor a fejtetődhöz ért a csillag, húz tovább téged ezen a ponton felfelé. Ismételd meg háromszor! 

21. Váltott orrlyukú légzés.
 Fogd be a bal orrlyukad, és lélegezz be a jobbon! Fújd ki a levegőt a balon, majd szívd be ugyanitt, és fújd ki a jobb orrlyukon! Ez egy kör, ismételd meg háromszor!

A stresszoldó gyakorlatokról általánosságban elmondható, hogy a rendszeres gyakorlás és alkalmazás növeli hatékonyságukat. Egy idő után a gyakorlatok rutinná válnak. Az érzékenységünk növekszik, hogy hol érhet minket stressz, és ösztönösen készülünk. Így nagyban megnöveljük az esélyét, hogy a stresszhelyzet már ne is hasson ránk.
Jó oldódást kívánok mindenkinek!

[megjelent-manifesztum szam=24]
 
2018-05-03T10:05:51+02:00

Napfényes Tanfolyamok az alapítvány szervezésében:

Önismereti tanfolyamok

Lelkiség, önismeret

A párkapcsolati enneagram tanfolyamon való részvétel előfeltétele az Enneagram alaptanfolyam elvégzése vagy az enneagram rendszerének alapfokú ismerete!

FESTŐI KÖRNYZETBEN, A PILISBEN!
Szeretettel várjuk az egészséges életmód iránt érdeklődőket és a testi-lelki megújulásra vágyókat egy szakemberek által vezetett ötnapos böjttáborba! A tábor során a közös böjtölés mellett testmozgás, művészeti foglalkozások és az egészséges életmóddal kapcsolatos előadások teszik tartalmassá a programot.

Megvizsgáljuk a különböző tévesztési csapdákat és a lelkünk mélyén levő szenvedélyekkel, amiket átalakítunk erősséggé. Tehát mindazt, amit az első és második alkalmmal feltártunk, most tovább mélyítheted.

Az Enneagram általi felismerések révén jobban megértheted magad, felszabadulhatsz és lehetőséget kapsz, hogy teljesebb életet élj!

KISCSOPORTOS INTENZÍV - MAX 5 FŐ!
A tanfolyamot 2 változatban – hétvégi és hétköznap esti – is rendszeresen meghirdetjük.
A Sajátmese a lélek számára olyan éltető erők forrása, mint a test számára a finom és egészséges táplálék. A lélek ugyanúgy éhezi a mesét, mint a test az ételt.

Az egyes csakrákhoz tartozó erőink aktiválására, és az egyéni elakadások kezelésére a meseterápia segítségével.

Megnézzük minden típus fejlődési ívét (integrációs irányát). Ugyanakkor új látásmódot és módszereket sajátítunk el, hogy felismerjük és kezeljük saját karakterünket és a többi típust streszhelyzetben.

Önismereti tanfolyamok

Művészet, kreativitás

Kétnapos festőtanfolyam, mely segít neked abban, hogy a kezdő lépéseket megtedd az akrilfestés birodalmában.

Szakadj el a másolástól és fedezd fel egyéni festészeti stílusod!

4 napos, 2 teljes hétvégés akvarellfestő tanfolyam kezdők számára.
1. rész: az alapok
2. rész: a technikák

Minden festő elkezdte valahol. Ha olajjal szeretnél festeni, kezdd itt!

ÚJ TANFOLYAM!
Ennek az eszköznek széles a hegye, így a húzott vonalvastagság variálható. A vonal irányával és a hegy tartási szögével szabályozható, hogy milyen vastag vonal kerül a papírra.

ÚJ WORKSHOP!
A hegyes toll vonalvastagsága attól függ, mekkora erővel nyomjuk rá a papírra. A hajszálvékony vonaltól a több milliméteresig terjed a szélessége. Kiválóan alkalmas folyóíráshoz és díszített betűkhöz. Ezzel az eszközzel az esküvői meghívókon sokszor látható díszes betűket tudjuk leírni rendezett, hivatalos formában vagy akár játékosan, könnyed vonalvezetéssel.

ÚJ WORKSHOP!
A szépírás csúcsa az ecsettel írás. Nagy kézügyességet és kontrollt igényel, cserébe a legyszebb és leginkább élettel teli betűformákat adja.

Hogyan rendezhetjük életünket, életterületeinket hagyományos művészi eszközökkel? Energetikai rendszerünk tisztítása, gyógyítása kreatív technikákkal, színekkel és érdekes gyakorlatokkal.

Mi a titka a katedrálisok gyönyörű ablakainak? Hogyan készíts te is lélegzetelállító mintákat? Ez a különleges, Szakrális Geometria workshopunk betekintést nyújt a mandalák lenyűgöző világába. Tudomány • Művészet • Spiritualitás

Lenyűgöznek a piramisok? • Érdekelnek az ősi szimbólumok összefüggései? • Szívesen elmélyülnél érdekes szerkesztésekben? • Különleges testeket építenél? • Milyen titkokat rejt egy egyszerű forma? • Hogyan fedezhető fel a geometria titkos nyelvezete? • Mi a jelentősége egy alakzatnak?
Szimbólumokról és jelentésükről különleges megközelítésben…

Szeretsz alkotni, de inkább társaságban tennéd, mintsem egyedül? Közös élmény-alkotásra hívunk, melyen látványos képeket készíthetsz előképzettség nélkül is! Gyere el a Festőestekre és fess egy különleges képet saját örömödre! Alkoss te is ragyogó színekkel, olajfestékkel mint a profik!

Önismereti tanfolyamok

Spiritualitás

ÉVENTE CSAK EGYSZER INDÍTJUK!
Ízelítő a témákból:
A csakrák működése és sajátosságaik • csakrakapcsolatok • a hozzájuk kapcsolódó életterületek, betegségek • az egyes csakrákhoz tartozó pozitív és negatív elementálok • a harmonikus és diszharmonikus működésről • a csakrák tisztítása és erősítése

ÉVENTE CSAK EGYSZER INDÍTJUK!
Ízelítő a témákból:
A földfejlődés és emberiségfejlődés kiemelkedő eseményei Krisztustól napjainkig • Michael-impulzus • az 52 szellemi alapelv • a közteslét eseményei • a Szent Grál titkai • egészség, betegség, gyógyulás • damaszkuszi élmény

A szellemtudományi haladó tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik már elvégezték Az ember és a létezés titkai – bevezetés a szellemtudományba alaptanfolyamot, illetve azoknak, akik már rendelkeznek az alapvető szellemtudományos ismeretekkel.

ÉVENTE CSAK EGYSZER INDÍTJUK!
Ízelítő a témákból:
Az ember és a világ szellemi felépítése • tudatszintek • planetáris inkarnációk, a Föld létének szellemi háttere • karma és reinkarnáció • angyalok és ellenerők • a köztes lét eseményei • szellemi praxis • beavatás és megvilágosodás

Manifesztum 131. szám – 2021. szeptember-október

  • Híres magyarok, akik formálták a világot (2. rész)
  • A dobogó kövek titkai (4. rész) – A pilisi szívmeridiánok nyomában a Földön
  • A kézművességről (1. rész)
  • Michael-impulzus a tudati lélek korában (23. rész)
  • Válj kreatív, alkotó emberré!
  • Szőlőkúra
  • A memória, a koncentráció és a gondolkodás gyengülése – Okok és teendők
  • Minden napra egy mesét! – Életkérdéseink és a mese
  • Két őszi mese

Bővebben…

Kiadványaink

 

Napfényes Élet Alapítvány (főmenü)

Napfényes Élet Alapítvány