„A savas táplálkozás a szervezetben savanyú anyagcseretermékeket halmoz föl, ami számos betegség táptalaja.”
(Dr. Meyer)

„Amennyiben túl sok savas anyag rakódik le, úgy különféle betegségek fejlődhetnek ki. A ma szokásos táplálkozás a sav-bázis egyensúlyt erősen savas irányba tolja el. Az egészséges táplálkozás érdekében ezért túlnyomóan bázisképző élelmiszerek fogyasztását javaslom.” 
(Dr. Linden)

„Nagyon sok betegség a savi mérgezésen alapul. Az elsavasodás következménye a mészhiány is, mivel a felesleges savak közömbösítésére a szervezet a csontokból, a fogakból, a szövetekből vonja ki a kalciumot. Ennek nemcsak csonttörékenység, csontritkulás, csontfájdalmak és fogromlás a következménye, hanem idegfájdalmak és ideggyulladások, gyakori fertőző és gyulladásos megbetegedések is.” 
(Dr. Günter)

Savképző ételek (kerülendők)

Összes húsféle (beleértve: hal, szárnyas), kolbászfélék, belsőségek, állati zsír, vaj, keményített növényi zsiradék, finomított olaj, diófélék, hüvelyesek, hántolt gabonafélék, minden fehér cukorral és fehér liszttel készült étel, sütemények, tészták, pasztörizált tej, tejtermékek (sajt, túró stb.), tojás és tojásos ételek, alkohol, kávé.

Bázisképző ételek (fogyasztandók)

Minden zöldségféle, zöld levelek, gyökérfélék, hagyma, burgonya, csicsóka, uborka, tök, káposztafélék, gesztenye, karobpor, füge, fűszernövények, hántolatlan gabonák, mazsola, zöldséglevek, gyümölcsök és gyümölcslevek (ha nem keverednek más étellel), lúgos ásványvizek, csírák, búzakorpa, sörélesztő.

(A savképző és bázisképző ételek listája Dr. Wearland és Dr. Rosenberg mérései alapján lettek összeállítva.)