Vitamin | Jelentősebb forrásai |
A (retinol) | Répa, paradicsom, kelkáposzta, spenótlevél, brokkoli, cékla, sárgabarack, áfonya, sárgadinnye, csipkebogyó, zeller, csalán, petrezselyem, kelkáposzta, fokhagyma |
B1 (tiamin) | Olajos magvak, dió, mogyoró, gesztenye, búzacsíra, napraforgó, paradicsom, uborka, kelkáposzta, répa, csalán |
B2 (riboflavin) | Gabonafélék, búza, kukorica, burgonya, sörélesztő, saláta, káposzta, aszalt szilva |
B3 (niacin) | Minden nyers zöldség, karalábé, paradicsom, füge, szilva, dió, búza |
B5 (pantoténsav) | Narancslé, búzacsíra, sörélesztő, olajos magvak (még: méhpempő) |
B6 (piridoxin) | Burgonya (héjában sütve), búzacsíra, sörélesztő, napraforgó, káposzta, vöröshagyma |
B 12 | Sörélesztő, búza, malátaméz, barnarizs, szójalecitin, algák |
C (aszkorbinsav) | Citrusfélék, csipkebogyó, fejes káposzta, brokkoli, nyers petrezselyem, paradicsom, kelkáposzta, csalán |
D (kalciferol) | Zabpehely, búzacsíra, hidegen sajtolt olaj, sörélesztő |
E (tokoferol) | Napraforgó, mandula, szójaolaj, dió, búzacsíra, brokkoli, kel, spenót, gabonafélék |
H (biotin) | Dió, sörélesztő, barnarizs, mák, mogyoró, lencse, ribizke |
K | Csalán, lucerna, szójaolaj, pórsáfrány, tengeri hínár |
P | Citrusfélék, szőlő, sárgabarack, paprika, szeder, cseresznye, csipkebogyó, citrom, hajdina |
U | Csalán, nyers káposzta, káposztalé |
Nyomelemek | Jelentősebb forrásai |
Szelén (Se) | Lilahagyma, spárga, búzacsíra, búzakorpa, paradicsom, brokkoli |
Vas (Fe) | Nagycsalán, kamillagyökér, ánizs, erdei szamóca, mák, csalán, őszibarack, dió, bab, spárga, zabpehely |
Kalcium (Ca) | Búza, szezámmag, csalán, káposzta, petrezselyem, narancs, mandarin, hagyma, mák, szójabab, amerikai mogyoró, dió, napraforgó, szárazbab |
Magnézium (Mg) | Zab, csalán, füge, citrom, grapefruit, kukorica, mandula, dió, olajos magvak, alma, minden zöld növény |
Nátrium (Na) | Árpa, cékla, sárgarépa, articsóka |
Kálium (K) | Rozs, citrusfélék, paradicsom, vízi torma, menta, napraforgó, banán, burgonya |
Cink (Zn) | Rozscsíra, búzakorpa, zabpehely, mandula, datolya, csalán |
Réz (Cu) | Csalán, szárazbab, borsó, búza, szilva |
A szerző
Napfényes Élet Alapítvány
Alapítványunk non-profit alapon, közhasznú tevékenységet folytat. Célunk az emberek testi lelki- szellemi harmóniájának elősegítése. Ennek érdekében előadásokat, táborokat és tanfolyamokat szervezünk (pl.: Természetes életmód alapjai, Szellemtudomány alapjai és haladó tanfolyam). Váradi Tibor (vallásbölcsész, természetgyógyász) előadásait minden héten több száz ember látogatja, ezekről felvételeket készítünk, és közreadjuk azokat audio kazettákon, DVD-n és CD-n.
A kiadó előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a honlap egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videóanyag stb.) bármilyen formában történő reprodukálása, terjesztése és értékesítése. A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.
Bővebben a szerzői jogokról >>