Billings-módszer

A Billings-módszer a fogamzásgátló módszerek közül a legszelídebb, legtermészetesebb. Sem az anya, sem a magzat egészségét nem károsítja. Egy melbourne-i kutatócsoport fedezte fel és elnevezték ovulációs módszernek, aztán átkeresztelték Dr. John Billings után, aki nagyon sokat tett az elterjesztéséért.

Az ovulációs módszer a méhnyak által termelt váladékra épít. A váladék állapotából teljes biztonsággal megmondható, hogy termékeny fázisban van-e a nő, avagy sem! 
A fogamzás az ovulációkor és környékén lehetséges. A fogamzás elmaradását a nyák (méhnyakváladék) hiánya is okozhatja. Ha nem termelődik nyák, a spermiumok nem tudnak könnyedén mozogni a hüvelyben, illetve a hüvely savas környezetében gyorsan elpusztulnak. Bizonyos betegségek esetén leáll a nyák termelődése, ezért a módszer egyik előnye az is, hogy a folyamatos figyelés miatt a nő előbb észreveszi, ha valami nincs rendben.

A módszer lényege, hogy a nő saját maga meg tudja állapítani termékeny időszakait. A termékeny napokon a pár, amennyiben nem szeretne gyereket, önuralmat gyakorolhat, vagy más fogamzásgátló módszereket alkalmazhat. A módszer tudatosságot kíván a pártól, és lehetőséget is ad, hogy (testi) szerelmüket más módon fejezzék ki egymás számára.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) és egyéb szervezetek, szem előtt tartva a tudatos családtervezést, sokat tettek a módszer elterjesztéséért. Ha túl gyorsan követik egymást a gyermekek, ez az anya és a gyerek testi-lelki egészsége szempontjából sem szerencsés. Például ilyenkor az anya nem tud annyi figyelmet szentelni a gyerekeknek. Érdekes tapasztalat volt, hogy egyes természeti népek ismerik és kihasználják a méhnyak-váladék vizsgálatát a termékenység megállapításában. Például 3 afrikai törzsnél alkalmazzák egymástól függetlenül.

A WHO támogatja ezt a módszert, mivel könnyen elsajátítható (a felmérések szerint a nők 99%-a 1 ciklus alatt megtanulhatja), és ugyanolyan hatékony, mint a fogamzásgátló gyógyszerek. Az első, öt országra kiterjedő vizsgálat során egy év alatt 97%-os hatékonyságot találtak. Egy későbbi, több éves vizsgálat 99%-os hatékonyságot állapított meg.

A hagyományos fogamzásgátló módszerek

A Billings-módszer óriási előnye a hagyományos fogamzásgátló módszerekkel szemben, hogy nincs mellékhatása! A fogamzásgátló tabletta szedését a nők 20-30%-a befejezi a fellépő panaszok miatt. A dolog érdekessége, hogy az ellenjavallatok általában nem közismertek, pedig lényegesek. Sokan valószínűleg bele sem mennének a tabletta szedésébe, ha tudnák, hogy nem ajánlott szedni trombózis, agyvérzés, migrénes fejfájás, erős dohányzás és szívinfarktus esetén, illetve ha ezek a betegségek felléptek a közeli hozzátartozóknál, felmenőknél! A gyógyszerszedés mellékhatásai általában növekednek 40 éves kor felett, ill. magas vérnyomás, epilepszia és cukorbetegség esetén.

A leggyakoribb mellékhatások (a teljesség igénye nélkül):

 • trombózis (az ösztrogén elősegíti a vérrög-képződést);
 • infarktus;
 • magas vérnyomás;
 • epekőképződés (kétszer gyakoribb, mint tabletta szedése nélkül);
 • szájdaganat (szintén kétszer gyakrabban fordul elő);
 • szülési rendellenességek;
 • nemi szerv daganatos megbetegedései: petefészek rák, mellrák, méhnyak rák;
 • méhen kívüli terhesség;
 • krónikus gyulladás az altestben;
 • menstruációs panaszok;
 • köztes vérzések;
 • fertőzések, melyek megakadályozzák a későbbi foganást (a magzat 100 esetből 5-ször spontán kilökődik – akár észrevétlenül is – a következő menstruációkor).

A méhnyak sapka (pesszárium) gyakran allergiás reakciókat vált ki. A spirál gyulladásos folyamatokat indíthat el. A megfoganást nem akadályozza, csupán a magzat megtapadását, vagyis ugyanolyan, mint az abortusz. Az óvszer kevésbé idéz elő fizikai (pl. hüvelyirritáció), mint inkább lelki problémákat. Sok pár számára megrontja az intim pillanatokat, ami a párkapcsolat rovására megy.

A Billings-módszer elméleti háttere

Elevenítsük fel a női ciklust! Az első szakaszt a menstruáció idejére tesszük, ami 2-7 napig tart életmódtól, genetikától stb. függően. A 2. szakasz a peteérés fázisa. A harmadik a tüszőrepedés, az ovuláció ideje, amikor a petesejt kiszabadul a petefészekből és a petevezetékbe jut. A negyedik fázist pedig egyszerűen ovuláció utáni fázisnak nevezzük.

Az első szakaszban minimális a megfoganás esélye, de számolni kell vele, mivel a második fázis kimaradhat, és így az első egybecsúszhat a harmadikkal. A második fázis terméketlen időszak, a harmadik termékeny, melyet a negyedikben megint terméketlen szakasz követ.

Vizsgáljuk meg a méhnyak-nyák szempontjából ezeket a szakaszokat!

1. Menstruáció: a vérzés elfedi a nyákot. 2-7 nap – a napok száma változó

2.a. Száraz időszak: ilyenkor nincs nyák vagy minimális, nem figyelhető meg a hüvely nyílásánál. Ez a terméketlenség jele. Változó számú napok

2.b. Nedves időszak: ilyenkor a nyák sűrű, kevés, ragadós. Ez is a terméketlenség jele. Ez a váladék megfigyelhető a hüvelynyílásnál. Változó számú napok – akár két hét is!

3. Termékeny fázis: 1 vagy 2 nap alatt a nyák átalakul. Nyúlós lesz, átlátszóbb, tisztább, hígabb, több, és nedvesség érzést idéz elő a hüvelynyílásnál. Állaga leginkább a nyers tojásfehérjéhez hasonló. A tüszőrepedés előtt pár nappal indul be ez a változás. Az ovuláció napján a legsíkosabb a nyák, ez a csúcsnap. A termékeny fázis csúcsnapja csak az utána következő napon állapítható meg biztonsággal, amikor a nyák újra ragadóssá, sűrűvé kezd válni. Ilyenkor ragacsosodik a nyálka, és 1-2 napig még nem képez falat a méhszájon a hímivarsejtek kizárására. Általában 3-4 nap az ovulációig és 1-2 nap az ovuláció után.

4. Terméketlenségi fázis: ragadós, szárazabb, homályos vagy eltűnik a nyák. A ragadós nyák falat képez, nem engedi be a baktériumokat és a spermiumokat. Az ovuláció utáni időszak általában 14 nap a menstruációig.

Összefoglalva, ha valaki nem szeretne gyermeket:

 • Menstruáció alatt kerülendő a közösülés.
 • Korai nem fogamzóképes napok – korai NFN – szabadon lehet szeretkezni.
 • Fogamzóképes napok – FN – kerülendő a közösülés.
 • Késői nem fogamzóképes napok – késői NFN – szabadon lehet szeretkezni.

Billings-módszerA Billings-módszer a gyakorlatban

A méhnyak nyákot a hüvelyen kívül, a hüvelynyílásról vesszük mutató- és hüvelykujjal. Óvatosan széthúzzuk az ujjainkat és láthatóvá válik a nyák nyúlóssága, ragadóssága. A termékeny nyák nyúlós, nehezen szakad el széthúzáskor. A terméketlen nyák ragadós, könnyen elszakad, amikor távolítjuk egymástól az ujjainkat. Érdemes naponta többször vizsgálni a váladékot, hiszen fél nap alatt is óriási változás állhat be az állagában. A későbbiekben, akár egy ciklus alatt rutinra teszünk szert és az érzet változásából nyomon követhetjük a termékenység megjelenését, meglétét, elmúlását. A nyáknak az érzete az elsődleges, a kinézete másodlagos fontosságú.

A közösülés után egy nappal lehet csak biztonsággal megállapítani az aktuális szakaszt – mivel az ondó elfedi a hüvelyváladékot -, ezért különösen a korai NFN idején nem javasolt naponta közösülni.

Érdekes megfigyelés, hogy ha a fogamzóképes időszak elején fogan meg a nő, lánygyermek születik, ha a közepén-végén, akkor fiú. Nigériában tesztelték ezt, és 314 fiút akaró párból 310-nek fiúgyermeke született és 97 lányt váróból 90 párnak leánya született. Ha ismerjük a fogantatás időpontját, az ovuláció idejét, biztosabban kiszámíthatjuk a gyermek születési idejét: tüszőrepedés napja – 7 nap + 9 hónap.

A megtermékenyítéshez 12+1 hímivarsejt szükséges. A 12 felvesz egy speciális térformát, kapcsolódva a petesejthez. Ez lehetővé teszi a 13. behatolását. Az a hímivarsejt fog bejutni, melynek feje megegyező méretű a petesejt magjával.

A szabályos ciklust megváltoztatja az erős stressz, a hosszú utazás, ill. az időeltolódás, bizonyos gyógyszerek szedése, a hüvelyirrigálás, méhkaparás, komolyabb nőgyógyászati műtétek, komoly gombás fertőzés, fogamzásgátló tabletta. (Fogamzásgátló tabletta szedése után pár hónap várakozás javasolt gyermekvállalás előtt.) Ilyen esetekben ajánlott a módszert más szelíd módszerekkel kiegészíteni. A szoptatás után, a klimax határán változik a ciklus, ilyenkor érdemes szakembertől tanácsot kérni.

Egyéb módszerek

A Billings-módszer mellett érdemes megemlíteni még három másik szelíd módszert. Ezek:

1. A ritmus módszer
A ritmus módszer arra épít, hogy szabályos ciklus esetén mindig ugyanoda esik az ovuláció ideje. Természetes életmód mellett a ciklus egyre szabályosabb lesz. 57%-os a módszer, ha nem szabályos a ciklus. A módszer 28 napos ciklust vesz alapul. Az 1. nap a menstruáció kezdete, a 14. az ovuláció. Az 1-8. nap terméketlen, a 9-16. nap termékeny, a 17-28. nap ismét terméketlen. A tüszőrepedés előtt 5-6 nappal kezdődő és utána 1-2 nappal záruló időszak még termékeny fázisnak számít ennél a módszernél.

2. Hőmérséklet módszer
Az ovulációkor megváltozik a testhőmérséklet. Ovuláció előtt alacsonyabb héttized fokkal, ovuláció után magasabb héttized fokkal – közvetlenül ébredés után, a szájban, nyelv alatt 5 percen át mérve. A hőmérsékletet minimum 3 órai alvás után, éhgyomorra, körülbelül ugyanabban az időpontban mérjük minden nap! A hőmérsékletet befolyásolja a megfázás, utazás, gyógyszerszedés és az erős stressz is.

3. Méhnyak vizsgálati módszer
Ezt érdemes kombinálni a hüvelyváladék vizsgálatával. Napi egyszer vizsgáljuk meg a méhnyakat, a nap második felében. A két módszer együttes alkalmazása szinte 100%-os biztonságot ad a termékenység avagy terméketlenség megállapítására.
A méhnyak könnyen elérhető, tapintása szilárd, az orrhoz hasonló és a méhszáj csukott a terméketlen fázisban.
A méhnyak nehezen elérhető, tapintása lágyabb, az ajkakhoz hasonló és a méhszáj 1-2 ujjnyira nyitott a termékeny fázisban.
Csak ezt a módszert alkalmazva is nagyon jó eredményeket értek el a világban, pl. Ausztráliában 122 párnál 1 év alatt 4 foganás történt, Indiában 813 párnál több év alatt 3 foganás stb.

Billings-módszer

 

A meddőségről

Ha az ovulációkor történik a közösülés, mert szeretnénk gyermeket, a foganás mégis elmarad többszöri próbálkozás után… A gyermekre vágyó párok mintegy 15%-a meddő. További 10%-nak kevesebb gyermeke van, mint szeretné. Az esetek mintegy 30%-ában a férfin, 45%-ában a nőn múlik a meddőség.

A meddőség leggyakoribb okai: petevezeték-elzáródás, a kismedence krónikus gyulladása, alacsony ösztrogén-szint, erős stressz, mióma, fertőzések, dohányzás, alkoholizmus, az agyalapi mirigy bizonyos hormonjainak hiányos – vagy többlettermelése. Az esetek 50%-ában az alapos orvosi vizsgálat során sem találnak fizikai okot a meddőségre. Ekkor lelki okok játszanak közre, ilyen esetekben ezek kezelése az elsődleges.

Szellemi vonatkozások

„Amint fent, úgy lent” – ismerjük a híres mondást, a mikrokozmosz, az ember megjeleníti a makrokozmosz, a világegyetem eseményeit, felépítését, valóságát. Ez a párhuzam természetesen a fogantatásnál is megjelenik. Egyik megközelítésben az egész gyermeknemzési, kihordási folyamat a planetáris fejlődésnek felel meg, megismétli azt, picit másképpen.

Havonta egy petesejt érik a petefészekben. Ez a nyugalmi állapot utal arra az egységre, amikor a Nap, a Hold és a Föld még egy égitest volt, természetesen nem olyan szilárd formában, mint ma láthatjuk őket. Amikor a petesejt megérik, elhagyja a petefészket, ez megfeleltethető a Napkiválás folyamatának. A petesejt és magja együtt a Föld-Hold egységét jelképezik. A Földfejlődés lemúriai időszakában járunk – a petesejt halad a petevezetékben. Itt történik a megtermékenyülés, amikor is többek között eldől a gyermek neme. A szellemtudomány tanításai szerint a Lemúriai főkorszakban történt a nemek kettéválása. Előtte az ember hímnős volt, teljesen más kinézettel rendelkezett, mint a mai, és más volt a szaporodás formája is. Az ember a Föld fia volt, mondhatni a Földből nőtt ki.

A hímivarsejt a Nap és az üstökösök szimbóluma, ami egyesül a petesejttel, a Föld-Holddal. Az üstökösök a Napból váltak ki, csóvájuk a hímivarsejt farkával analóg, amit elvesztettek, amikor beléptek a Föld légterébe, mint ahogy a hímivarsejt is leveti a farkát, mikor behatol a petesejtbe. A természettudomány azt tanítja, hogy az üstökösök, melyek a Földbe csapódtak, elősegítették az óceánok és a légkör olyan változásait és alakulását, mely lehetővé tette az élet megszületését. Minden egyes megfoganás csoda, ősi, kozmikus folyamatok megismétlődése egyéni szinten.

Nagyné Szili Zsuzsanna

Felhasznált irodalom:
Dr. Evelyn Billings – Ann Westmore: A Billings-módszer
Bippan Norberg – Szil Péter: Természetes fogamzásszabályozás
Váradi Tibor 
előadásai

Megjelent a Manifesztum 37. számában.
2018-04-16T12:10:57+02:00

Napfényes Tanfolyamok az alapítvány szervezésében:

Önismereti tanfolyamok

Lelkiség, önismeret

A párkapcsolati enneagram tanfolyamon való részvétel előfeltétele az Enneagram alaptanfolyam elvégzése vagy az enneagram rendszerének alapfokú ismerete!

FESTŐI KÖRNYZETBEN, A PILISBEN!
Szeretettel várjuk az egészséges életmód iránt érdeklődőket és a testi-lelki megújulásra vágyókat egy szakemberek által vezetett ötnapos böjttáborba! A tábor során a közös böjtölés mellett testmozgás, művészeti foglalkozások és az egészséges életmóddal kapcsolatos előadások teszik tartalmassá a programot.

Megvizsgáljuk a különböző tévesztési csapdákat és a lelkünk mélyén levő szenvedélyekkel, amiket átalakítunk erősséggé. Tehát mindazt, amit az első és második alkalmmal feltártunk, most tovább mélyítheted.

Az Enneagram általi felismerések révén jobban megértheted magad, felszabadulhatsz és lehetőséget kapsz, hogy teljesebb életet élj!

KISCSOPORTOS INTENZÍV - MAX 5 FŐ!
A tanfolyamot 2 változatban – hétvégi és hétköznap esti – is rendszeresen meghirdetjük.
A Sajátmese a lélek számára olyan éltető erők forrása, mint a test számára a finom és egészséges táplálék. A lélek ugyanúgy éhezi a mesét, mint a test az ételt.

Az egyes csakrákhoz tartozó erőink aktiválására, és az egyéni elakadások kezelésére a meseterápia segítségével.

Megnézzük minden típus fejlődési ívét (integrációs irányát). Ugyanakkor új látásmódot és módszereket sajátítunk el, hogy felismerjük és kezeljük saját karakterünket és a többi típust streszhelyzetben.

Önismereti tanfolyamok

Művészet, kreativitás

Kétnapos festőtanfolyam, mely segít neked abban, hogy a kezdő lépéseket megtedd az akrilfestés birodalmában.

Szakadj el a másolástól és fedezd fel egyéni festészeti stílusod!

4 napos, 2 teljes hétvégés akvarellfestő tanfolyam kezdők számára.
1. rész: az alapok
2. rész: a technikák

Minden festő elkezdte valahol. Ha olajjal szeretnél festeni, kezdd itt!

ÚJ TANFOLYAM!
Ennek az eszköznek széles a hegye, így a húzott vonalvastagság variálható. A vonal irányával és a hegy tartási szögével szabályozható, hogy milyen vastag vonal kerül a papírra.

ÚJ WORKSHOP!
A hegyes toll vonalvastagsága attól függ, mekkora erővel nyomjuk rá a papírra. A hajszálvékony vonaltól a több milliméteresig terjed a szélessége. Kiválóan alkalmas folyóíráshoz és díszített betűkhöz. Ezzel az eszközzel az esküvői meghívókon sokszor látható díszes betűket tudjuk leírni rendezett, hivatalos formában vagy akár játékosan, könnyed vonalvezetéssel.

ÚJ WORKSHOP!
A szépírás csúcsa az ecsettel írás. Nagy kézügyességet és kontrollt igényel, cserébe a legyszebb és leginkább élettel teli betűformákat adja.

Hogyan rendezhetjük életünket, életterületeinket hagyományos művészi eszközökkel? Energetikai rendszerünk tisztítása, gyógyítása kreatív technikákkal, színekkel és érdekes gyakorlatokkal.

Mi a titka a katedrálisok gyönyörű ablakainak? Hogyan készíts te is lélegzetelállító mintákat? Ez a különleges, Szakrális Geometria workshopunk betekintést nyújt a mandalák lenyűgöző világába. Tudomány • Művészet • Spiritualitás

Lenyűgöznek a piramisok? • Érdekelnek az ősi szimbólumok összefüggései? • Szívesen elmélyülnél érdekes szerkesztésekben? • Különleges testeket építenél? • Milyen titkokat rejt egy egyszerű forma? • Hogyan fedezhető fel a geometria titkos nyelvezete? • Mi a jelentősége egy alakzatnak?
Szimbólumokról és jelentésükről különleges megközelítésben…

Szeretsz alkotni, de inkább társaságban tennéd, mintsem egyedül? Közös élmény-alkotásra hívunk, melyen látványos képeket készíthetsz előképzettség nélkül is! Gyere el a Festőestekre és fess egy különleges képet saját örömödre! Alkoss te is ragyogó színekkel, olajfestékkel mint a profik!

Önismereti tanfolyamok

Spiritualitás

ÉVENTE CSAK EGYSZER INDÍTJUK!
Ízelítő a témákból:
A csakrák működése és sajátosságaik • csakrakapcsolatok • a hozzájuk kapcsolódó életterületek, betegségek • az egyes csakrákhoz tartozó pozitív és negatív elementálok • a harmonikus és diszharmonikus működésről • a csakrák tisztítása és erősítése

ÉVENTE CSAK EGYSZER INDÍTJUK!
Ízelítő a témákból:
A földfejlődés és emberiségfejlődés kiemelkedő eseményei Krisztustól napjainkig • Michael-impulzus • az 52 szellemi alapelv • a közteslét eseményei • a Szent Grál titkai • egészség, betegség, gyógyulás • damaszkuszi élmény

A szellemtudományi haladó tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik már elvégezték Az ember és a létezés titkai – bevezetés a szellemtudományba alaptanfolyamot, illetve azoknak, akik már rendelkeznek az alapvető szellemtudományos ismeretekkel.

ÉVENTE CSAK EGYSZER INDÍTJUK!
Ízelítő a témákból:
Az ember és a világ szellemi felépítése • tudatszintek • planetáris inkarnációk, a Föld létének szellemi háttere • karma és reinkarnáció • angyalok és ellenerők • a köztes lét eseményei • szellemi praxis • beavatás és megvilágosodás

Manifesztum 131. szám – 2021. szeptember-október

 • Híres magyarok, akik formálták a világot (2. rész)
 • A dobogó kövek titkai (4. rész) – A pilisi szívmeridiánok nyomában a Földön
 • A kézművességről (1. rész)
 • Michael-impulzus a tudati lélek korában (23. rész)
 • Válj kreatív, alkotó emberré!
 • Szőlőkúra
 • A memória, a koncentráció és a gondolkodás gyengülése – Okok és teendők
 • Minden napra egy mesét! – Életkérdéseink és a mese
 • Két őszi mese

Bővebben…

Kiadványaink

 

Napfényes Élet Alapítvány (főmenü)

Napfényes Élet Alapítvány