Szent György

Szent György tisztelete rendkívüli módon elterjedt mind a nyugati, mind a keleti keresztény egyházban. A keleti egyházban Prokopiosszal és Theodorral együtt a nagy katonaszentek közé tartozik. Közülük is ő a “zászlótartó”, hiszen Konstantinápoly védőszentje volt. Nyugaton a lovagok, a nemesség, a parasztok, a lovak és a háziállatok védőszentje. Az úgynevezett tizennégy segítő szent egyike, akinek közbenjárását különböző betegségek esetén is kérték.

A légiónyi katonaszent legnevesebbike a legenda szerint Kis-Ázsiában született. Apja, Kappadókia hercege hősi halált halt Róma szolgálatában. Györgyöt anyja nevelte fel szerető gondoskodással. Az ifjú igen tisztelte apjának, a német nevű katonatisztnek emlékét, és követni akarta példáját. Korán és kivételes könnyedséggel fogadta magába Krisztus tanításait. Emellett lovaglásban és fegyverforgatásban is jártasságot szerzett. Járásából, mozdulataiból erő sugárzott. Szerette a kalandokat; édesanyja elengedte őt, mondván: “A tétlenség az ördög párnáját.” Mikor férfivá érett, Nikodémiába ment, hogy szolgálatát felajánlja a császárnak. A császár őszinte örömmel fogadta régi derék tisztjének fiát. Diokleciánusz császár kezdetben nagylelkűnek mutatkozott a keresztények iránt. Később azonban elrendelte az üldözésüket. György ekkor átadta kardját a császárnak, kiállt a szolgálatból, inkább a hitet választotta, levetette vitézi ruháját, és elvegyült a szegények között. A császár különböző fortélyokat eszelt ki, hogy rábírja hite megtagadására, és hogy elveszejtse, például kerékbe törette, megmérgeztette, ónnal teli kádba vettette, de sértetlenül jött ki onnan. A szenvedőnek maga Jézus jött vigasztalásul. Végül mártírhalált halt – a császár lefejeztette.

Szent György különös tekintélyre tett szert a Brit-szigeteken. Oroszlánszívű Richárd saját védőszentjének választotta, 1222-től pedig Anglia hivatalos patrónusa lett. Jelvénye (fehér alapon vörös kereszt) a Térdszalag-rendnél is megjelenik. A bizánci szomszédságnak köszönhetően korán ismertté vált hazánkban. A magyar Szent Koronán arcképe párban látható Szent Demeterrel. Róbert Károly 1326-ban alapította a Szent György lovagrendet, melyet Zsigmond Sárkányrend néven újított meg.

Szent Györgyről több legenda is fennmaradt. Közülük a legjelentősebb a sárkányölési jelenet. Sylena város közelében volt egy tó, amiben egy sárkány lakott. Azért, hogy ne bőszítsék föl, a város polgárai naponta két juhot adtak neki táplálékul. Amikor a juhok csaknem elfogytak, egy juhot és egy embert kezdtek áldozni neki. Sorshúzással döntötték el, ki legyen a sárkány martaléka. Egy alkalommal Margit, a király leánya került sorra. (Később a szűz Margitot az evangéliumi Mártával azonosították.) Margit a tó partján ült, amikor György arra lovagolt. A lány kérte, menjen el, nehogy a szörny őt is megölje. György erre így felelt: “Megmentelek Krisztus nevében.” A sárkányra támadt, és megsebesítette; a városba vitte, és ezt mondta a népnek: “Higgyetek Krisztusban, és keresztelkedjetek meg, én pedig megölöm a sárkányt!” A király népével együtt megkeresztelkedett. A sárkány a legfőbb rosszat, a pogányságot jelképezi a korai keresztények számára. A mitikus jelenettel egy pogány ország megtérését kívánták ábrázolni.

Szent György Michael arché földi helytartója. (Michael arkangyal 1879-ben emelkedett arché szintre.) A fent említett legenda is erre a kapcsolatra utal, hiszen Michael is a sárkánnyal küzdött, vagyis a sárkányban megtestesülő Ahrimánnal. Ahrimán, aki megöli az emberben az isteni gondolatokat. Michael abban segít, hogy a gondolataink ismét élővé váljanak. Innen kapta egyik nevét: “A gondolatok tüzes fejedelme”. Michael ősidők óta felelős az isteni-kozmikus gondolatok emberhez való eljuttatásáért. Megadja az emberi gondolatoknak azt az erőt, mely által a kozmosz hatalmas gondolataihoz közeledhetnek. Az ember az agyával csupán földi gondolatok észlelésére képes. Michael lehetővé teszi, hogy a gondolatok kiszabaduljanak a fej hatásköréből, és eljussanak a szívbe. Ha a gondolatok a Michael által megmutatott ösvényen megtalálják útjukat a szívbe, ott belsőleg megelevenednek, élővé és a szellem fénykardjává, Michael karddá válnak, mely képes legyőzni a kozmikus gondolatokat folytonosan megölő ahrimáni sárkányt.

A szellemtudomány az út, amit Michael ad számunkra az emberi gondolatoktól a kozmikus gondolatokig. Modern civilizációnk teljesen a sárkány által megölt halott emberi gondolatokon, kizárólag a fej tevékenységén alapul. A szellemtudománnyal viszont a kozmikus gondolatok jutnak el hozzánk. Ezeket először fejünkkel kell felfognunk, és utána a szívbe juttatnunk. Ez a fajta gondolkodás a szív-gondolkodás, amely logikán túli, önálló, eleven, aktív és teremtő. Ez jelzi számunkra a michaeli korszak kezdetét. A kozmikus-isteni, élő gondolatok a fejben meghalnak, de a szívben ismét feltámadnak.

Michael nevét kétféleképpen lehet fordítani; kérdő és kijelentő módban: (A)ki olyan, mint az Isten(!)? Michael Jehova segítőjeként beleszólhatott a forma kialakításába, ezért az emberi forma kialakítójának is nevezik. Később Krisztus segítője lett, és mivel Krisztus a Karma Ura, Michael is részt vesz a karma alakításában.Neve napját szeptember 29-én tartja, és e naptól Karácsonyig a legerősebb a hatása.

Könyörgés Szent György vértanúhoz:

“Mindenható, örök Isten, te megadtad Szent György vértanúnak, hogy mindhalálig küzdjön az igazságért. Közbenjárására segíts minket, hogy szeretettel és türelemmel viseljünk érted minden megpróbáltatást, és teljes erőnkből törekedjünk hozzád, mert egyedül te vagy számunkra az élet.
Ámen.”

Sarkadi Melinda

Megjelent a Manifesztum 2. számában.
2018-07-05T14:39:03+00:00

Napfényes Tanfolyamok az alapítvány szervezésében:

Önismereti tanfolyamok

Lelkiség, önismeret

2020. július 2 és 9. (CS) 18-21h
2020. augusztus 6 és 13. (CS) 18-21h
A tanfolyamot 2 változatban – hétvégi és hétköznap esti – is rendszeresen meghirdetjük.
A Sajátmese a lélek számára olyan éltető erők forrása, mint a test számára a finom és egészséges táplálék. A lélek ugyanúgy éhezi a mesét, mint a test az ételt.

A párkapcsolati enneagram tanfolyamon való részvétel előfeltétele az Enneagram alaptanfolyam elvégzése vagy az enneagram rendszerének alapfokú ismerete!

FESTŐI KÖRNYZETBEN, A PILISBEN!
Szeretettel várjuk az egészséges életmód iránt érdeklődőket és a testi-lelki megújulásra vágyókat egy szakemberek által vezetett ötnapos böjttáborba! A tábor során a közös böjtölés mellett testmozgás, művészeti foglalkozások és az egészséges életmóddal kapcsolatos előadások teszik tartalmassá a programot.

Az Enneagram haladó tanfolyamon való részvétel előfeltétele az Enneagram alaptanfolyam elvégzése vagy az enneagram rendszerének alapfokú ismerete!

Az Enneagram általi felismerések révén jobban megértheted magad, felszabadulhatsz és lehetőséget kapsz, hogy teljesebb életet élj!

Az egyes csakrákhoz tartozó erőink aktiválására, és az egyéni elakadások kezelésére a meseterápia segítségével.

Az Enneagram haladó tanfolyamon való részvétel előfeltétele az Enneagram alaptanfolyam elvégzése vagy az enneagram rendszerének alapfokú ismerete!

Önismereti tanfolyamok

Művészet, kreativitás

2020. augusztus 1-2. (Szo-V) 10-16h
Kétnapos festőtanfolyam, mely segít neked abban, hogy a kezdő lépéseket megtedd az akrilfestés birodalmában.

2020. augusztus 29-30. (Szo-V) 10-16h
Szakadj el a másolástól és fedezd fel egyéni festészeti stílusod!

1.rész: 2020. július 18-19. 10-16h • 2. rész: július 25-26. 10-16h
4 napos, 2 teljes hétvégés akvarellfestő tanfolyam kezdők számára.
1. rész: az alapok
2. rész: a technikák

2020. július 11-12. (Szo-V) 9-17h (már csak 2 hely maradt!)
Mi a titka a katedrálisok gyönyörű ablakainak? Hogyan készíts te is lélegzetelállító mintákat? Ez a különleges, Szakrális Geometria workshopunk betekintést nyújt a mandalák lenyűgöző világába.

2020. június 25. (CS) 18-21h
2020. július 9. (Cs) 18-21h
2020. július 23. (Cs) 18-21h
2020. augusztus 6. (Cs) 18-21h
2020. augusztus 27. (Cs) 18-21h

Minden festő elkezdte valahol. Ha olajjal szeretnél festeni, kezdd itt!

Hogyan rendezhetjük életünket, életterületeinket hagyományos művészi eszközökkel? Energetikai rendszerünk tisztítása, gyógyítása kreatív technikákkal, színekkel és érdekes gyakorlatokkal.

Ennek az eszköznek széles a hegye, így a húzott vonalvastagság variálható. A vonal irányával és a hegy tartási szögével szabályozható, hogy milyen vastag vonal kerül a papírra.

A hegyes toll vonalvastagsága attól függ, mekkora erővel nyomjuk rá a papírra. A hajszálvékony vonaltól a több milliméteresig terjed a szélessége. Kiválóan alkalmas folyóíráshoz és díszített betűkhöz.

Lenyűgöznek a piramisok? • Érdekelnek az ősi szimbólumok összefüggései? • Szívesen elmélyülnél érdekes szerkesztésekben? • Különleges testeket építenél? • Milyen titkokat rejt egy egyszerű forma? • Hogyan fedezhető fel a geometria titkos nyelvezete? • Mi a jelentősége egy alakzatnak?
Szimbólumokról és jelentésükről különleges megközelítésben…

A szépírás csúcsa az ecsettel írás. Nagy kézügyességet és kontrollt igényel, cserébe a legyszebb és leginkább élettel teli betűformákat adja.

Önismereti tanfolyamok

Spiritualitás

ÉVENTE CSAK EGYSZER INDÍTJUK!
Ízelítő a témákból:
A csakrák működése és sajátosságaik • csakrakapcsolatok • a hozzájuk kapcsolódó életterületek, betegségek • az egyes csakrákhoz tartozó pozitív és negatív elementálok • a harmonikus és diszharmonikus működésről • a csakrák tisztítása és erősítése

ÉVENTE CSAK EGYSZER INDÍTJUK!
Ízelítő a témákból:
A földfejlődés és emberiségfejlődés kiemelkedő eseményei Krisztustól napjainkig • Michael-impulzus • az 52 szellemi alapelv • a közteslét eseményei • a Szent Grál titkai • egészség, betegség, gyógyulás • damaszkuszi élmény

A szellemtudományi haladó tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik már elvégezték Az ember és a létezés titkai – bevezetés a szellemtudományba alaptanfolyamot, illetve azoknak, akik már rendelkeznek az alapvető szellemtudományos ismeretekkel.

ÉVENTE CSAK EGYSZER INDÍTJUK!
Ízelítő a témákból:
Az ember és a világ szellemi felépítése • tudatszintek • planetáris inkarnációk, a Föld létének szellemi háttere • karma és reinkarnáció • angyalok és ellenerők • a köztes lét eseményei • szellemi praxis • beavatás és megvilágosodás

Manifesztum 154. szám – 2020. május-június

  • Allergia – Felesleges és kimerítő hadakozás a világgal
  • Az önzéstől az önszereteten át mások szeretetéig
  • A játék nem játék! – A játék jelentőségéről
  • Pünkösd misztériuma
  • Földanya titkai – Ősi múltunk nyomában 2. rész
  • Sorsuk a családfánk tükrében
  • Miért épp a légutaink érzékenyek? – Az akadémikus orvoslás és a szellemtudomány szempontjai
  • Magyar királyok és uralkodók 18. rész – Királyok Mohács előtt és után (II. Ulászló, II. Lajos, Habsburg Ferdinánd és Szapolyai János)
  • Szívügyek 3. rész – A szív és a vér rejtélyei
  • Mesék

Bővebben…

Kiadványaink

 

Napfényes Élet Alapítvány (főmenü)

Napfényes Élet Alapítvány